Wat doet een Projectleider Omgevingswet?
Nieuwe wetgeving, nieuwe manieren van werken
Als één van die jongste wetten in ons land is de Omgevingswet gelijk één van de meer ingrijpenden. Voor gemeenten en provincies verandert er veel in korte tijd: voor de burger worden alle zaken rondom de fysieke leefomgeving beter inzichtelijk en ook beter digitaal toegankelijk. Maar achter de schermen moeten er wel behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd worden!
De Omgevingswet in een notendop
De Omgevingswet houdt de gemoederen al een tijdje bezig in ons land. Deze wet is per 1 januari 2024 ingegaan, en bundelt en vereenvoudigt tientallen bestaande wetten en regelingen rondom de fysieke leefomgeving. Het doel is om de regels begrijpelijker en toegankelijker te maken voor burgers, bedrijven en overheden.
De wet bevordert een integrale aanpak van ruimtelijke ordening, milieu, natuur en water, stimuleert lokale beleidsvrijheid en burgerparticipatie, en maakt gebruik van een digitaal systeem voor vergunningen en meldingen. Dit moet leiden tot snellere en betere besluitvorming en duurzame ontwikkeling. Iets waar jij als projectleider aan kunt bijdragen!
Wat zijn je belangrijkste taken als Projectleider Omgevingswet?
Hoe een dag als Projectleider Omgevingswet eruitziet, is afhankelijk van de organisatie waar je voor gaat werken en de stakeholders waar je mee in contact komt. Toch zijn er een aantal grote gemene delers te noemen als het op het takenpakket van deze functie aankomt: je adviseert verschillende stakeholders, helpt de uitvoering van de Omgevingswet vorm te geven, draagt zorg voor de uitvoering van actiepunten en stuurt bij waar nodig.
- \De gemeente adviseren over de Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging (WKB)
- \Aansturen van het implementatieproces dat hoort bij deze wetten
- \Zorgdragen voor inhoud, kwaliteit en budget binnen het Omgevingsplan
- \Interne en externe stakeholders motiveren en stimuleren
- \Adviseren over de taakverdeling tussen afdelingen en inrichting van werkprocessen
- \Vertaalslag maken van huidige processen naar toekomstige, nieuwe processen.
Hoe word je Projectleider Omgevingswet?
Projectleider Omgevingswet word je door een hbo- of wo-opleiding te volgen die je een diploma in de juiste richting geeft. Denk hierbij aan Planologie, Sociale Geografie, (Steden)Bouwkunde of iets in dezelfde richting. En natuurlijk door relevante werkervaring op te doen! Dit kan zijn bij een gemeente of een andere (semi)overheidsinstelling. Als je werk maar raakvlakken heeft met de fysieke leefomgeving binnen de (lokale) overheid.
Uiteraard ben je op de hoogte van wet- en regelgeving zoals die in de nieuwe Omgevingswet beschreven staat. En idealiter heb je ook al ervaring opgedaan met de implementatie van deze nieuwe wet, in de rol als projectleider of adviseur!
Wat verdien je als Projectleider Omgevingswet?
Als Projectleider Omgevingswet kan je rekenen op een uitstekend, marktconform salaris. Wat je precies verdient, is afhankelijk van je opleidingsniveau, het aantal jaren ervaring dat je meebrengt en de verantwoordelijkheden die je draagt binnen jouw functie. Daarbij hoort een bruto maandsalaris van maximaal €5997,- op basis van een 36-urige werkweek.
Hoe kan je doorgroeien?
De doorgroeimogelijkheden zijn legio als je aan de slag gaat als Projectleider Omgevingswet. Omdat je met zoveel contacten binnen het Ruimtelijk Domein in aanraking komt, weet je op termijn wel welke richting het beste bij jou past. Of je je nu verder wil specialiseren in vergunningen, milieu, bouw of energie: de wereld van het Ruimtelijk Domein ligt aan je voeten. Voor iedere stap die je wilt zetten, kun je bij MRM de juiste ondersteuning krijgen in de vorm van cursussen en opleidingen.
Ervaringen van collega’s in het Ruimtelijk Domein
Als Projectleider Omgevingswet krijg je te maken met alle deelgebieden van het Ruimtelijk Domein. Wat andere collega’s binnen MRM van het Ruimtelijk Domein vinden als werkomgeving? Dat lees je in de interviews die we met ze hadden!
Remi Osinga, Projectleider Gebiedsontwikkeling
“Plezier in mijn werk vind ik vooral in samenwerking met anderen om tot een mooi resultaat te komen.”
Koen Bandsma, Beleidsadviseur RO / Adviseur Omgevingswet
“Vaak haal ik informatie op bij medewerkers van het team, andere teams of burgers en bedrijven door middel van interviews of een focusgroep. Zo fungeer je de ene dag als verbindingsofficier, terwijl je een ander moment zit te zoeken in de wetsgeschiedenis.”
Winand Kuiper, Juridisch Adviseur
“Het is belangrijk dat je je kan inleven in een bedrijf en dat je niet te veel op de regeltjes zit. Soms kan iets worden opgelost zonder met de wettenbundel te zwaaien.”